Over Flandria Drinks

Flandria Drinks, het drankenbedrijf van de familie Van Branteghem, bestaat 100 jaar en is met zaakvoerder Karel Van Brantegem reeds toe aan de vierde generatie.

Pakweg vijfentwintig jaar geleden gooide Karels vader Patrick Van Branteghem ook al eens hoge ogen met een Bierbeurs in de sporthal, een mengeling van bierstandjes en muziek op een centraal podium. Bij het honderdjarig bestaan van de zaak grijpt Karel terug naar zo'n evenement om het feest wat meer weerklank te bieden. Flandria Drinks van de familie Van Branteghem is een begrip in het Meetjesland. De start, in 1912, was nochtans heel bescheiden.

Stichter Serafien Van Branteghem werkte bij drankuitzetter Goethals als loopjongen en dat mocht toen vrij letterlijk genomen worden: Fientje moest regelmatig te voet met een kruiwagen drank naar Goethals' klanten in... Watervliet! Na het overlijden van Goethals nam Fien de zaak over en herdoopte ze in 1912 in Flandria Drinks. ‘Mijn overgrootvader was een van de eerste vatenkopers van Brouwerij Krüger', weet Karel nog. ‘Hij bouwde de zaak uit tot een bierbottelarij en een algemene drankenhandel. Hij maakte ook zijn eigen limonade.' Het bedrijf was gevestigd rechtover Fiens geboortehuis (nu Old Flandria) in de Boelare, waar Fien over ruime kelders beschikte. Deze plaats bestaat niet meer, nu staat er een flatgebouw.

Halfweg vorige eeuw namen Carlos en Robert Van Branteghem de drankenzaak in de Boelare over en in de jaren tachtig was het met Patrick Van Branteghem tijd voor de derde generatie. Patrick blies de zaak nieuw leven in: hij creëerde een drive-in-winkel in de Boelare en verhuisde de zaak later in de jaren negentig ook naar de vroegere gebouwen van meubelzaak Locufier in de Molenstraat. In 2002 kwam de handel in handen van Karel, die er eerst mee naar Adegem verhuisde maar sinds 2008 terug in Eeklo is gevestigd, in de vroegere gebouwen van de fruithalle in de Raverschootstraat. Daar heeft Flandria Drinks een uitgebreide drankencentrale en het is ook het vertrekpunt van de bevoorrading van veel cafés in het Meetjesland.